NAKON TRI GODINE AHMED JE ZAGRLIO SINOVE: NISAM IH ŽELIO PUSTITI, GOTOVO DA MI JE SRCE STALO

Iračanin Ahmed Alaflog (Alafloog) nakon tri godine, bježeći od nasilja u Bagdadu, napokon je na zagrebačkom aerodromu zagrlio suprugu i sinove.

Njihov emotivan susret kamerom je zabilježila Isusovačka služba za izbjeglice i fotografije objavila na Facebooku.

– Nakon gotovo tri godine Ahmed je ove subote u svoje naručje primio svoje sinove. Isusovačka služba za izbjeglice svjedočila je tom neprocjenjivom trenutku nakon što smo dva mjeseca radili na spajanju njegove porodice. I nama je poskočilo srce i teško je bilo zatajiti emocije. Ovakvi trenuci ohrabrenje su nam i podsjetnik koliko je važno provoditi našu misiju praćenja, služenja i zagovaranja prava izbjeglica te biti bezuvjetna podrška ljudima koji nas trebaju – navedeno je u objavi uz fotografije porodice.

Ahmed je iz Iraka u Hrvatsku stigao u izbjegličkom talasu 2015. godine te svoj put nastavio ka Finskoj, dok je porodica u neizvjesnosti čekala dobre vijesti.

Pet sati razdvajala ih vrata

Nakon godine dana vraćen je u Hrvatsku te smješten u Prihvatilište za tražitelje azila u Dugavama.

Čekanje i usamljenost postala su mu svakodnevica no dočekao je dobre vijesti nakon što mu je odobren azil u Hrvatskoj. Ubrzo je krenuo postupak spajanja s porodicom te im je, zahvaljujući Mazenu Al Ahmedu, uposleniku Isusovačke službe za izbjeglice, preko hrvatske ambasade u Kairu odobrena viza za Hrvatsku.

 

Kupili su karte i doletjeli još 13. januara u 19 sati, no kako je viza vrijedila od ponoći 14. januara, porodica Alaflog nije mogla proći graničnu kontrolu. Nestrpljivi Ahmed već je svoje najmilije čekao na aerodromu i strpljivo dočekao ponoć. A tada su mu, nakon što su se otvorila vrata, u suzama u zagrljaj potrčali sinovi. Svi prisutni teško su krili suze, a posebno Ahmedova supruga.

– Kada sam ih vidio, gotovo da mi je srce stalo, samo sam kleknuo pred njih i zagrlio ih. Nisam ih želio pustiti. Porodica me cijelo ovo vrijeme držala na životu, a sada ćemo ovdje u Hrvatskoj zajedno stvoriti novi život. Bitno je da smo zajedno i da je mir – kazao je Ahmed, piše Jutarnji list.
Porodica trenutno živi u naselju Botinec gdje sinove planiraju upisati u osnovnu školu.